افراد مناسب برای جراحی تعویض مفصل زانو چه کسانی هستند؟ چه افرادی به عمل تعویض مفصل زانو نیاز دارند؟ کاندیدای مناسب تعویض مفصل زانو چه مشخصاتی دارند؟
بسیاری از افراد هنگام راه رفتن، بلند شدن از صندلی و به طور کلی حین انجام فعالیتهای روزانه خود، درد شدیدی در ناحیه زانوهای خود احساس کرده و میخواهند بدانند آیا به جراحی تعویض مفصل زانو نیاز دارند یا خیر؟ در واقع، هنگامی که مفصل زانو دچار آسیب یا فرسودگی شده باشد، تعویض مفصل زانو یک گزینه درمانی موثر است. در این فرآیند جراحی، قسمتهای فرسوده یا آسیبدیده مفصل زانو با قطعات مصنوعی و پروتز زانو جایگزین میشوند. درد، تورم و محدودیتهای حرکتی از جمله علائم فرسودگی مفصل زانو هستند که در صورت تداوم پیدا کردن و بهبود نیافتن با درمانهای معمولی ممکن است به جراحی تعویض مفصل زانو نیاز داشته باشد. جراحی تعویض مفصل زانو همچنین ممکن است به علت فرسودگی بیش از حد مفصل، آرتروز، آسیب ناشی از ضربه یا حادثه و … انجام شود.
در این مقاله به توضیح بیشتری در رابطه با مواردی که به جراحی تعویض مفصل زانو نیاز داشته و همچنین نشانههای افرادی که کاندیدای مناسبی برای انجام این عمل هستند، پرداختهایم.
کاندیدای مناسب تعویض مفصل زانو چه کسانی هستند؟
جراحی تعویض مفصل زانو به ویژه برای مفاصل زانو و لگن از جمله درمانهای قطعی دردها و مشکلات حرکتی این نواحی از بدن است؛ اما جراحان ارتوپدی در بیشتر موارد در ابتدا درمانهای غیر جراحی مانند فیزیوتراپی، درمانهای دارویی و … را به کار میگیرند و در صورت موفقیتآمیز نبودن این روشها، روش جراحی را برای بیماران خود در نظر میگیرند. افرادی که کاندیدای مناسبی برای جراحی تعویض مفصل زانو هستند، معمولا شرایط یا ویژگیهایی شامل موارد زیر را دارند:
- هنگامی که دردهای شدید و بیوقفهای در ناحیه زانو وجود داشته که این دردها حتی در زمان استراحت کردن نیز، احساس میشود.
- افرادی که به دلیل مشکلات و دردهای موجود در ناحیه زانوهای خود، دچار محدودیت حرکتی شدهاند.
- افرادی که به دلیل ضربه یا آسیب دچار بد شکلی در ناحیه زانوهای خود شدهاند.
- کسانی که روشهای درمان غیر جراحی برای درمان دردها و مشکلات زانوهایشان موثر واقع نشده است.
- افرادی که دچار فرسودگی شدید مفصل زانو، آرتروز پیشرفته و … شده یا به دلیل آسیب ناشی از ضربه یا حادثه، مشکلات جدی در مفصل زانوی خود داشته و این موضوع، کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار داده است.
چه کسانی برای عمل جراحی تعويض مفصل زانو مناسب نیستنند؟
جراحی تعویض مفصل زانو گرچه یک روش موفقیتآمیز در درمان مشکلات و دردهای ناحیه زانو است، اما در برخی موارد نیز این روش توسط پزشکان توصیه نمیشود. افراد و شرایطی که جراحی تعویض مفصل زانو برای آنان مناسب نیست، عبارتند از:
- وجود عفونت در اطراف زانو
در صورت وجود عفونت در زانو و یا نواحی اطراف آن، لازم است تا ابتدا عفونت موجود را درمان کرده و سپس برای انجام جراحی تعویض مفصل زانو اقدام کنید. چرا که عفونتها یا مشکلات موجود در عضلات یا بافتهای زانو مانند ضعف شدید عضلات، بیماری آرتروز و … بر موفقیت عمل تعویض مفصل زانو تاثیرگذار بوده و نباید مشکلی در این نواحی وجود داشته باشد.
- بیماری عروقی شدید
وجود بیماری عروقی شدید که علائمی شامل از دست دادن نبض در ساق پا، بروز تورم یا زخمهای پوستی دارد، مانع انجام جراحی تعویض مفصل زانو خواهد بود. در این مورد نیز، بیمار باید پیش از عمل جراحی تعویض مفصل زانو در ابتدا اقدامات درمانی لازم برای مراقبت از زخمها، بازسازی عروق و … را انجام دهد.
- اضافه وزن و چاقی
اضافه وزن و چاقی بیش از حد نیز یکی دیگر از مواردی است که جراحی تعویض مفصل زانو در آن انجام نمیشود. در این حالت نیز بیمار باید در ابتدا اقدامات لازم جهت کاهش وزن را انجام داده و پس از آن برای جراحی تعویض مفصل زانو اقدام کند.
افزون بر این بیماریها و مشکلات دیگری نیز وجود دارد که ریسک این عمل جراحی را بالا میبرد؛ از جمله این بیماریها میتوان به دیابت، بيمارى قلبى، ريوى یا كليوى شديد، بیماریهای نوروپاتی مفصل، وجود مشکلات پوستی شدید در ناحیه مورد نظر و … اشاره کرد.
تشخیص نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو
تشخیص نهایی نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو بر عهده پزشک متخصص بوده که بر اساس سن و شرایط بیمار انجام میشود. جراح ارتوپد بعد از انجام معاینات لازم، بررسی آسیبهای مفصل زانو، سوابق پزشکی فرد و …، شیوه درمانی مناسب را برای بیمار در نظر میگیرد.
جراحی تعویض مفصل زانو همچنین به مهارت و دانش بالایی نیاز داشته و به همین دلیل لازم است در انتخاب جراح ارتوپد، دقت و توجه کافی داشته باشید.